Cykel ersätter bil

Vi alla vet att cykel går före bil ur ett miljöperspektiv, dock är det allt för några som faktiskt tar cykeln till jobbet eller ställer bilen för att ta cykeln till affären. Men fördelarna med att ta cykeln är många, vi blir hälsosammare, vi minskar avgaserna, vi minskar olyckorna och vi lär våra barn positivt beteende.

– Men det fanns många cyklister som varje dag cyklade upp till 3 mil i vardera riktningen. Skulle fler kunna cykla längre en 15 kilometer i undersökningen skulle en betydligt större del av biltrafikmängden kunna ersättas av cykel, säger Jonas Thörnqvist, som varit med och gjort en av undersökningarna.

Hitta rätt cykel

En cykel passar inte alla, därför finns det ett stort antal varianter på cyklar där ute. För den som känner för att cykla fort så finns där det klassiska bockstyret. De smala däcken gör att cykeln kan rulla snabbare utan friktion, den är dock inte optimal att använda på blandat underlag. För den som gillar mer terräng kan köpa en mountainbike, grovheten på däcken samt spåren avgör hur bra de är att cykla med i terräng. Ju grövre desto sämre rullar de på asfalt så ska det cyklas långdistans så är det inte den bästa cykeln. För den som älskar vintage finns där ett stort antal modeller och årtal på dem, en klassisk kärringhonda är ofta från 50–60-talet och har inga växlar. Det är då oftast utseendet man söker och då finns det nya modeller i samma stuk. På Cykloteket finns ett stort urval av cyklar och om man gillar deras cyklar så är det bara att köpa en och börja cykla.

Scroll to top