Cykla i terräng

Att använda cykling som en träningsform blir allt mer populärt – men vad är det egentligen som man bör ha med sig under en cykeltur?

Det blir allt mer populärt att cykla, och framför allt att använda cyklingen som en del av sin träningsrutin (källa). Men om man ska ge sig ut och terrängcykla är det viktigt att ha rätt utrustning. Ska man exempelvis cykla i mörker kan det vara bra att ha bra belysning, och just lampor på terrängcyklar är ofta något som saknas. Därför är ett tips att köpa en Silva pannlampa online och använda istället om man inte vill montera en lampa på sin cykel vill säga. Men det finns fler saker än lampor att tänka på. Enligt cykelexperten Mattias Reck som själv tillhört den svenska cykeleliten och även cyklat Vätternrundan samtidigt som han arbetat som coach och tränare lämnar sina bästa träningsknep till tidningen Göteborgs-Posten. Till exempel menar han att det först och främst är viktigt att ha sin cykel inställd på rätt sätt.

Så ställer du in cykeln

448241-family-on-bicyclesFörst och främst är det viktigt att tänka på hur man sitter på sin cykel, för om den är felinställd så tär det bara på kroppen och det absolut viktigaste som man ska justera är förhållandet mellan sadel och pedal. När man sitter på sin sadel ska det gå som en rak linje lodrätt mellan pedalaxeln och ens knä, annars behöver man ändra inställning på cykeln. För det är nämligen även viktigt att man har rätt höjd på sin cykel och inte sitter för ihopkrupen när man cyklar, tumregeln är att hitta höjden genom att slå pedalen i bottenläge och justera sadelstolpen tills hälen bara precis nuddar pedalen – då är höjden perfekt.

Scroll to top