Nya cykelgarage i Stockholm city

Stockholm blir allt miljövänligare och detta syns inte enbart i den ständigt ökande trenden med källsortering och kläder i återvunnet material. Det märks nämligen i det ökande intresset från stadens sida att satsa på cykelbanor och cykelgarage – och snart kommer cykelgaraget vid Älvsjö station att få konkurrans!

cykelAtt cykeln ersätter bilen har vi tidigare skrivit om, men att Stockholm stad väljer att planera fler cykelgarage kommer verkligen som en positiv nyhet. Enligt en artikel i DN så planeras ett nytt cykelgarage med hela 700 platser vid Södra station då staden anser att detta är en knytpunkt för många att byta just till cykeln. Man menar även i artikeln att andra viktiga knytpunkter för detta finns i Brommaplan, Gullmarsplan och vid Östra station samt att det största behovet av denna typ av garage finns vid Centralen. Dock är det svårt att hitta en bra lösning för cykelgarage på den platsen. I dagsläget finns endast två garage färgidställda. Dels cykelgaraget vid Älvsjö station som stått klart sedan 2012 då det invigdes och dels finns faktiskt ett garage i anslutning till Citybanan. Detta garage kommer dock inte att invigas förrän 2017 vilket då kommer att ske i samband med att Citybanan invigs – och det är ungefär samtidigt som man planerar att påbörja bygget av cykelgaraget vid Södra station.

Bostad utan P-platser

I bygget av cykelgaraget vid Södra station planeras även att byggas ett bostadshus som kommer att vara ovanpå garaget. Detta innebär att bostadshuser inte kommer att ha några tillhörande garageplatser för bilar och bara det är en modern satsning på en miljövänligare livsstil. Med andra ord kommer boende i huset att uppmuntras till att förhålla sig till kollektivtrafik och cykel istället för att uppmuntras använda bilen. Till DN säger socialdemokraternas stadsbyggnadsborgarråd Roger Mogert att denna typ av bostadshus nog aldrig tidigare byggts i staden, men även att han ser fler liknande projekt kommande i framtiden.

Scroll to top