Skydda cykeln från stöld

Våren innebär högsäsong för många saker, och något man inte ska glömma bort är att vårsolen även lockar fram cykeltjuvarna – tur är dock att det finns en hel del saker du kan göra för att skydda din cykel från att bli stulen, och bästa tipsen kommer från cykeltjuven själv.

12065249-thief-breaking-the-bicycle-lockNu när våren äntligen är här är det flera som byter ut busskort och bil mot cykeln istället för att både cykla till jobbet och för att cykla i terräng när tillfälle ges. Men vårsolen innebär även att man riskerar att bli av med sin cykel om man inte är försiktig. Våren är nämligen cykeltjuvarnas högsäsong så det gäller att se till så man inte är den som har oturen att få sin cykel stulen. Så hur ska man göra det? Man bör ta emot råd från cykeltjuven själv förstås. Det är precis vad Upsala Nya Tidningar gjort som intervjuat den före detta cykeltjuven Johan som nu bytt bana. Istället för att stjäla din cykel vill han nu hjälpa dig att skydda den. Här är hans bästa tips:

  • Ställ alltid cykeln på en öppen plats – en tjuv väljer aldrig en cykel som står väl synligt fastlåst vid en stolpe där det dessutom finns mycket folk i rörelse.
  • Lås alltid genom att sätta en extern kedja både i ram och hjul som du sedan dessutom även sätter fast i något som inte går att flytta.
  • Håll koll på köp- och säljsajter på nätet – tjuvar säljer ofta din cykel kort efter att den blivit stulen och det online

Om du blir av med din cykel

Om din cykel skulle bli stulen trots att du vidtagit alla försiktighetsåtgärder du kunnat ska du anmäla till polisen. Många stulna cyklar återfås aldrig, men det finns sätt att underlätta för polisen i deras sökande efter din cykel. Alla cyklar har nämligen en märkning som är ett så kallad tillverkningsnummer som du kan registrera i ditt namn. Bra kan vara att även fota din cykel och skriva ned speciella kännetecken den har såsom en repa i ramen, färg som lossnat eller annat du kan tänka komma ihåg som identifierar din cykel.

Scroll to top