Tour de France

Den 29 juni till den 21 juli drar den stor cykeltävlingen igång igen. Detta efter svåra dopingbesked från den stors stjärnan Lance Armstrong. Denna är en tävling som har rullat årligen med över hundra tävlingar. 1903 gick den första tävlingen av stapeln. Gillar man att cyklar är det både en dröm att få delta – men även en stor spänning att få bänka sig framför tv-soffan och beskåda ansträngningarna. Den svenska som varit med flest gånger i denna tävling är cyklisten Magnus Bäckstedt. Och den svenska som varit näst att få en guldmedalj är Gösta Pettersson 1970 som kammade hem en bronsmedalj.

Tröjorna under tävlingen

Under tävlingen finns det mindre deltävlingar. Det är olika tröjor som visar vem det ör som leder dessa småtävlingar:  Bär cyklisten en gul tröja betyder det att denne leder tävlingen, är det en grön tröja som pryder en tävlande så betyder det att denne samlat på sig flest poäng vilket är vid spurtar samt etappsegrar, den rödprickiga tröjan är den som man får bära om man leder bergpristävlingen. Det finns även en ungdomströja för den som är under 25 och leder loppet.

Doping och betting

Med alla sporter så vill man bli så bra som möjligt. Då händer det tyvärr att vissa tar till olagliga preparat för att kicka igång sin kropp så mycket som möjligt. Det kändaste fallet inom cykelsporten är Armstrong som nu blivit fråntagen alla sina tidigare medaljer samt att ha får betala tillbaka sina vinstpengar som motsvarar ungefär 25 miljoner kronor. Roligare är det dock att tala om sportsbetting när vi åskådare kan vinna pengar. Betsson som är en stor aktör inom spelbranschen har många bra matcher att erbjuda en att spela på. Så, för alla fantaster så kan man krydda upp tävlingen med att tävla själv.

Scroll to top